خانه / Various / خواص میوه ها و سبزیجات : ریواس و خواص درمانی و خواص زیبایی آن

خواص میوه ها و سبزیجات : ریواس و خواص درمانی و خواص زیبایی آن

Rivaas-2 Rivaas-1 Rivaas-3 Rivaas-4

Photo credit : Mehr

 

ریواس‬

ریواس، گیاه بومی ایران ، چین و تبت است که اغلب در آب و هوای سرد کشت می‌شود

گیاهی است از تیره ی ترشک ها ( هفت بندها ) و دارای ساقه های هوایی و برگ های آن محتوی مواد ذخیره ای و اسیدی است و به همین جهت مورد استفاده ی خوراکی قرار می گیرد

ریواس هنگام بهار در نواحی گوناگون ایران، دامنه ی کوه ها، کنار رودخانه ها و مناطق برخوردار از آب های راکد می روید و برگ ضخیم و گوشت دار این گیاه مصرف غذایی دارد . تکثیر

ریواس معمولا با کشت در خزانه و انتقال به کشتزار و یا از طریق کشت بذر تازه صورت می گیرد

ریواس بصورت خود رو در ایران در کوه هاى نیشابور – دره توچال – شهرستانک – حصار بند کرج – اطراف ارومیه – کوه هاى رزوند – کوه هاى اطراف اراک – قلعه رستم – اشتران کوه –

گنجنامه کردستان – چکاب – تراران تفرش – کوه هاى اطراف تبریز مخصوصا بین تبریز و خوى – کوه تخت بلقیس – دشت ارژن فارس – راجرد قم و بلوچستان به عمل مى آید

ساقه ى زیرزمینى ریواس مدتها در زیر زمین باقى مانده و رشد مى نمایند و همین که به آب مى رسند، یک شاخه با برگ بیرون مى دهند

ساقه ى زیرزمینى ریواس که عده اى به غلط آنرا ریشه مى دانند، ریوند و اعراب به آن راوند می گویند

این گیاه پایا ، معمولا در نواحی شیب دار کوهستانها ، لابلای تخته سنگها به خوبی سازگاری پیدا نموده است. برگهای ریواس معملا حالت طوقه ای پهن ، بر روی زمین گسترده شده و دارای دم برگ

کوتاه ( ۵ تا ١٠سانتیمتر) و پهنک بسیار خشن و عریضی ( و در برخی موارد قطر پهنک بیش از ٨٠سانتیمتر می رسد) می باشد . در سالهایی که متوسط بارندگی سالیانه مطلوب (حداقل ١٣٠

میلیمتر) باشد ، ریواس ایجاد ساقه های گل دهنده به ارتفاع ۵٠تا ٨٠سا نتیمتر می نماید . در انتهای ساقه گل دهنده ، گل آذین زرد متمایل به کرم در اوایل فصل بهار (اردیبهشت ماه) بخوبی

نمایان است . میوه های بالدار و قرمز رنگ گیاه در اواخر اردیبهشت ماه و اوایل خرداد ماه رسیده و قابل جمع آوری است. ریواس متعلق به خانواده علف هفت بند ( Polygonaceae) بوده و

بعنوان گیاه خوراکی و دارویی از قدیم الایام در طب سنتی مورد استفاده قرار می گرفته است

ساقه های گل دهنده گیاه همزمان با شکفته شدن گلها ، زمانی که ترد و تازه هستند، به مصارف خوراکی می رسند و بعنوان سبزی خوراکی ترش مزه به همراه سایر ترشیجات مورد استفاده قرار می گیرند

مقدار خوراک برگ خالص ریواس صد گرم مى باشد

از ریواس برای تهیه ی خورش، کمپوت، مربا و شربت استفاده میشود

اگر ریواس را با کمى قند بجوشانند، طعم مطبوعى پیدا کرده ، و از سردى آن کاسته مى شود

مفیدترین طریقه مصرف آن، مصرف آب ریواس همراه با آب هویج ، کرفس ، خیار و سیب می باشد که یک سوم آب ریواس و دو سوم بقیه مواد است

این گیاه شباهت زیادی به کرفس دارد اما دارای رنگ صورتی  و برگ های مسموم کننده است

از ریواس به علت خاصیت اسیدی  برای پاک کردن ظروفی که آثار سوختگی مواد غذایی در آنها به جای مانده باشد می توان بهره برد

برگ های ریواس را می توان به عنوان حشره کش موثر برای دفع حشرات به کار برد

گلهای ریواس دارای دانه های گرد نسبتا زیادی است که زنبورهای عسل برای تغذیه نوزاد داخل کند و از آنها استفاده می کنند

 

مواد موجود در ریواس :

ریواس طبیعت سرد دارد

ریواس دارای ویتامین های ‪ A ,C‬

ریواس دارای املاح معدنی پتاسیم، سدیم و‬ کلسیم هست

ویتامین K موجود در آن باعث لخته‌شدن خون هنگام آسیب‌دیدگی می‌شود

کلسیم موجود در ریواس برای سلامت سیستم ایمنی مفید است

علت رنگ قرمز این گیاه، آنتی‌اکسیدان آن است که مانع بروز بیماری می‌شود

فیبرو پتاسیم موجود در آن سوخت و ساز بدن را بالا می‌برد و در نتیجه باعث کاهش وزن می‌شود

میزان کربوهیدرات ریواس بسیار پایین است

هریک پیمانه ریواس حاوی ۱۰۵ میلی‌گرم کلسیم است

لوتئین موجود در آن برای پوست و چشم مفید است

 

خواصد درمانی ریواس :
‫حفره دهان را پاک کرده و آن را برای چشیدن غذای بعدی آماده می نماید

اشتها را تحریک نموده و برای تقویت معده و کبد مفید است

قلب و اعصاب را تقویت می نماید

برای بیمار تب دار مفید است

یرقان، سستی و وسواس را درمان می نماید،

صفرا و حصبه را از بین می برد

قابض است ودل به هم خوردگی را درمان می نماید

عملکرد روده ها را تنظیم کرده، یبوست و بواسیر را درمان می نماید

عملکرد دستگاه گوارش را فعال کرده و خون ریزی معده و روده رادرمان می نماید

اختلالات قاعدگی را از بین می برد ‬

ورم چشم ، سوختگی و زخم های چرکی سطحی را درمان می نماید

جراحت های ناشی از ضربه ها وصدمات جسمانی را تسکین می دهد

موجب ترشح معده و کبد می شود و کرم را از بین می برد

سبب جذب چربی از روده می شود

لوز المعده را وادار به ترشح انسولین بیشتر کرده و قند خون را کاهش می دهد

ریواس قند، چربی و فشارخون را پایین می آورد

برای رفع جوش بدن مفید است

برای درمان درد معده و بیماری های کبدی مفید است

باعث تقویت معده و روده شده و تنظیم کننده ترشحات معده است

ریواس موجب افزایش اشتها می شود و در درمان یبوست مفید است

ریواس سستی را بر طرف میکند و شادی بخش است

ریواس در درمان وبا و اسهال مفید است

ریواس برای تنگی نفس و بواسیر نیز مفید است

ریواس تصفیه کننده خون است

ریواس حاوی کلسیم فراوان است و یکی از بهترین منابع دریافت کلسیم بدن است

ریواس در انگلیس در رژیم غذایی لاغری بکار می رود

با خوردن یک تکه ریواس می‌توان در اسید معده تعادل ایجاد کرد

مصرف منظم آن ، فشار خون را کاهش می‌دهد

کاهش دهنده‌ی کلسترول خون است

ضماد ریواس با آرد جو جهت باد سرخ – مورمور شدن بدن و آبله مفید است

آب تازه ریواس برای تقویت بینایی واز بین رفتن لکه های سفید چشم مفید است

شهوت را کم مى کند

مواد مغذی و ویتامین‌های موجود در ریواس، مانع بروز ترومبوز می‌شود ( ترومبوز تشکیل شدن لخته‌ی خونی درپا ست که در صورت معالجه نشدن به ریه گسترش پیدا می‌کند)

برای رفع پریدگی رنگ صورت آب ریواس  آب هویج (زردک) و آب سیب سرخ را به نسبت مساوی با هم مخلوط نموده و این نوشیدنی را بنوشید

 

خواص ریشه ریواس :
ضماد حاصل از ریشه ریواس براى محکم شدن استخوان مفید است

ریشه ریواس مسهل قوى است و معده را ضد عفونى مى کند و پادزهر سموم مخصوصا سم عقرب است (درست برعکس عمل ساقه هاى ریواس )

ریشه ریواس در گذشته به صورت گرد کوبیده ، در داروخانه ها تحت نام پودر ریوند وجود داشت – این گرد، ادرار و عادت ماهانه خانمها را باز مى کند

قوه ى جاذبه ى کبد را زیاد مى کند و گرفتگى جگر و صفرا را باز مى نماید و از گرفتگى طحال و امعاء جلوگیرى مى نماید.

بادشکن بوده ، درد کلیه و مثانه و رحم را تسکین مى دهد.

جهت خفقان ، سردرد و معده و کبد و یرقان تجویز شده و درمان اسهال است و مخصوصا براى اسهال خونى مفید است .

تخامه و دل درد را از بین مى برد.

براى بواسیر و نواسیر مفید بوده ، و تب ربع را معالجه مى کند

اگر گرد ریشه ریواس با لعاب بهدانه ساییده و حب نمایند و زیر زبان نگاهداشته و آب آنرا فرو برند، براى سرفه کهنه و زیادى صفرا و درد شقیقه و سرگیجه و جنون نافع است .

تنگی نفس و زخم هاى دهان را معالجه مى کند.

اگر ریشه ریواس را با علیله و صبر زرد مخلوط کرده و حب درست کنند و بخورند دماغ را باز مى کند و انواع سر درد را تسکین مى دهد.

سرگیجه و ترس را از بین مى برد، وزوز کردن گوش و صدا کردن آنرا خاموش مى کند –

ریشه نوع طبى ریواس با سکنجبین ادرار را زیاد مى نماید و مخصوصا برای کسانى که ادرارشان بند آمده ، و با داروهاى دیگر باز نشده است هفت گرم ریشه مرا با ده گجرم تخم خربزه و ده گرم

خارخاسک جوشانده و مصرف کنند مفید است

جوشانده ى ریشه ریواس با پرسیاوشان جهت معالجه سیاتیک و ضعف و درد مفاصل مفید است

جهت جلوگیرى از خونریزى معده تکه اى از ریشه ریواس در دهن گذاشته و بمکید و آب آنرا فروبرید

برای برطرف کردن نزله و زکام جوشانده ى آنرا در بینى بریزید

ضماد ریشه ریواس با سرکه جهت کک و مک و جوشهاى عصبى و از بین بردن آثار ضربه نافع است

ضماد آن با آرد جو و پنیرک و مازو جهت محکم کردن استخوان شکسته و درد دررفتگى سودمند مى باشدولی براى اطفال و اشخاص ضعیف البنیه زیان دارد

مقدار خوراک ریشه طبى ریواس از پنج گرم تا هفت گرم است

 

خواص زیبایی ریواس :

ترکیب ریواس با آبلیمو و مالیدن آن به صورت باعث از بین رفتن جوش و لک میشود

برای تقویت موی سر نافع است

اگر با حنا مخلوط شود رنگ مو را شرابی میکند

ریواس رنده شده را با آب لیمو مخلوط نمایید و این لوسیون را به پوست خود بمالید این لوسیون موجب از بین رفتن جوش و لک می شود

ریواس له شده را با مقدارى سرکه مخلوط نمایید و روى تمام صورت بمالید این ماسک براى از بین بردن کک و مک و جوش هاى چرکى و از بین بردن لک و جاى جوش مفید است

برای برطرف کردن جوشهای چرکى , پودر گل ریواس را با یک قاشق ماست مخلوط کرده و هفته اى سه بار روى پوست صورت بمالید

افرادی که موی آن ها قهوه ای کم رنگ است، با استفاده از ریشه ی این گیاه می توانند به رنگ موی طلایی دست یابند

ازگلهای ریواس بمنظور رنگ کردن مو به همراه سایر گیاهان رنگ دهنده استفاده می شود
ضررها‬
‫ریواس برای کسانی که به بیماری های سنگ کلیه و مثانه مبتلا هستند، خطرناک است

شیر مادرانی که ریواس می خورند، در کودکان منجر به اسهال می شود

چون ساقه هاى ریواس قند خون را کم کرده و تولید ضعف مى نمایند براى کسانى که عقرب آنها را زده باشد خطرناک مى باشد چه قبل از گزیدن عقرب بخورند و چه بعد از آن مصرف کنند

ریواس برای مبتلایان به درد سینه و سرفه مضر است

زیاده روى در خوردن ریواس سبب قولنج و سنگ کلیه و مثانه مى شود

قسمت هاى قرمز رنگ برگ ریواس که شبیه کف دست و پاى غاز مى باشد، بادشکن ، ملین و مسهل است و به علت داشتن اسید اگزالیک براى مبتلایان به درد کلیه و سنگ خوب نیست

شیر مادرانی که ریواس می خورند، در نوزادان تولید اسهال می کند

در خوردن ریوند نباید زیاده روى کرد، زیرا در پاره اى از معده هاى ضعیف پس ‍ از عمل مسهلى ایجاد یبوست مى نماید

 

Telegram Channel

درباره ی Mohammad Daeizadeh

Avatar
  • تمامی فایل ها قبل از قرار گیری در سایت تست شده اند.لطفا در صورت بروز هرگونه مشکل از طریق نظرات مارا مطلع سازید.
  • پسورد تمامی فایل های موجود در سایت www.parsseh.com می باشد.(تمامی حروف را می بایست کوچک وارد کنید)
  • Password = www.parsseh.com
  • لطفا نظرات خود را به صورت فارسی بنویسید در صورت تایپ بصورت فینگلیش نظر شما پاک خواهد شد

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.